Wie zijn wij?

Firma Frictie maakt schaamteloos, tragikomisch theater voor op locatie, festivals en in de zaal. Dat doen de makers door vanuit een persoonlijke worsteling te vertrekken. Door het starten vanuit hun eigen ervaring worden grote thema’s laagdrempelig en alledaags. 

"Hoe schaamtelozer wij onze struggles tonen, hoe herkenbaarder voor ons publiek

Met een goede dosis zelfspot en zonder zichzelf te sparen vergroten de actrices hun eigen angsten en gevoelens uit. Op deze manier worden de voorstellingen absurd, humoristisch en echt.

Door het tonen van hun eigen dillema’s pogen de makers bij te dragen aan een nieuwe, meer haalbare norm. Een norm waarin kwetsbaarheid en imperfectie het tegengeluid zijn in deze veeleisende, maakbare wereld. Firma Frictie viert het ongemak.

Dankzij het directe contact met het publiek worden zij onderdeel van het geheel en uitgedaagd na te denken over hun rol in het verhaal. Door deze speelstijl en een minimalistische vormgeving kunnen de voorstellingen overal spelen en zijn ze ook uitnodigend voor de niet-ervaren theaterkijker.

Sinds 2017 maken Stella van den Sigtenhorst en Lusanne Arts voorstellingen in samenwerking met jonge, creatieve professionals voor zowel de jeugd als voor volwassenen.

Lusanne Arts

theatermaker / actrice

Lusanne Arts (1994) studeerde in 2016 af aan de Toneel en Kleinkunstacademie in Amsterdam.

‘’Als actrice heb ik de afgelopen jaren veel in verschillende locatietheater voorstellingen gespeeld bij onder andere Festival Karavaan en KASKO en ook in voorstellingen voor de jeugd. Deze ervaringen neem ik mee in Firma Frictie. Naast het creëren, ben ik bij Firma Frictie ook bezig met het produceren. Vaak speel ik in repertoire van een ander en bij Firma Frictie vind ik het fantastisch dat we ons eigen repertoire scheppen.’’

Stella van den Sigtenhorst

theatermaker / tekstschrijver / actrice

Stella van den Sigtenhorst (1994) studeerde in 2017 af aan de acteursopleiding van de HKU.

‘’Momenteel ben ik werkzaam als theatermaker en actrice waarin ik de afgelopen jaren in diverse voorstellingen heb gespeeld voor volwassenen en de jeugd. Ook geef ik toneelles en regisseer ik voorstellingen met jongeren. Bij Firma Frictie kan ik mijn makerschap kwijt. Door onze persoonlijke werkwijze heeft ons werk altijd een eigenheid en een emotionele betrokkenheid. Dat maakt het voor mij spannend en uitdagend.’’

Speellijst

Naar Speellijst